fbpx

Autentični francuski blini – recept za savršeno pahuljaste palačinke

Bliniji su male, vazdušaste palačinke od pšeničnog i heljdinog brašna, koje se u Francuskoj često služe uz ikru, dimljeni losos ili foie gras, poput Labeyrie proizvoda koji se ekskluzivno mogu naći u Super Veru. Njihova meka, prozračna tekstura i blag, puterast ukus savršeno ističu luksuzne delikatese. Priprema nije komplikovana, ali je važno pratiti redosled mešanja sastojaka kako bi testo bilo lagano i lepo naraslo.

Uz ovaj recept, pripremićete autentične domaće blinije, baš kao što se služe u najboljim francuskim restoranima!

Sastojci (za oko 25-30 manjih blinija)

  • 100 g pšeničnog brašna
  • 100 g heljdinog brašna (za bogatiji ukus i autentičnu teksturu)
  • 7 g suvog kvasca (ili 15 g svežeg kvasca)
  • 250 ml toplog mleka
  • 2 jaja (odvojiti belanca i žumanca)
  • 50 g otopljenog putera (+ malo za pečenje)
  • 1 kašičica šećera
  • ½ kašičice soli
  • 2 kašike kisele pavlake ili crème fraîche

Priprema – korak po korak

  1. Aktivacija kvasca

U malu činiju sipajte toplo mleko (ne sme biti vrelo, već mlako), dodajte šećer i suvi kvasac. Lagano promešajte i ostavite 5-10 minuta dok smesa ne postane penušava i ne zapeni. Ovo je znak da je kvasac aktiviran i spreman za upotrebu.

  1. Mešanje suvih i mokrih sastojaka

U veću činiju prosejte pšenično i heljdino brašno, dodajte so i napravite udubljenje u sredini.

U to udubljenje sipajte:

  • Nadošli kvasac sa mlekom
  • Žumanca
  • Otopljen puter
  • Kiselu pavlaku ili grčki jogurt

Dobro promešajte varjačom ili mikserom sa nastavkom za testo dok ne dobijete glatku, gustu smesu bez grudvica. Pokrijte činiju čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmara 1 sat na toplom mestu. Testo će postati vazdušasto i blago narasti.

  1. Umućivanje belanaca – ključni trik za prozračnost

Dok testo odmara, u posebnoj činiji umutite belanca mikserom dok ne postanu čvrsta i penasta (dok ne dobijete „sneg“). Ovaj korak je ključan za laganu, vazdušastu teksturu blinija. Nakon što je testo odmorilo, pažljivo dodajte umućena belanca i lagano ih umešajte spatulom kružnim pokretima (nikako ne mutiti žicom ili mikserom, jer će testo izgubiti vazdušnost!).

  1. Pečenje blinija
  • Zagrejte tiganj sa neprianjajućom podlogom na srednjoj temperaturi.
  • Dodajte malo putera i ostavite da se istopi.
  • Kašičicom sipajte testo, formirajući male krugove prečnika oko 5 cm (možete koristiti i malu kutlaču).
  • Pecite oko 1-2 minuta sa jedne strane, dok ne vidite da se na površini pojavljuju mehurići.
  • Okrenite blini i pecite još 30-40 sekundi sa druge strane, dok ne postanu zlatno-smeđi.

Pecite u više tura, dodajući po malo putera pre svake nove ture blinija.

Kako se pravilno služe blini u Francuskoj?

Bliniji su savršeni kao predjelo ili deo svečanog posluženja, a obično se jedu mlaki ili sobne temperature.

Evo kako se kombinuju u Francuskoj:

  • Sa crvenom ili crnom ikrom – premažite blini tankim slojem crème fraîche-a (dobra zamena je grčki jogurt), dodajte malo ikre i dekorišite svežim mirođijama. Ovo je najklasičniji način posluživanja!

  • Uz dimljeni losos – nanesite malo krem sira, dodajte listić dimljenog lososa i par kapljica limuna.
  • Sa foie gras-om – blini premažite tankim slojem smokvinog džema, zatim dodajte komad foie gras-a i pospite krupnom solju.
  • Za slatku verziju – poslužite sa medom, orasima ili marmeladom od pomorandže.

U Super Veru možete pronaći originalni grčki jogurt, kao i džem od pomorandže brenda Monoxilitis sa Svete gore.

Mogu li se ikra i foie gras jesti zajedno?

Iako se ikra i foie gras ne kombinuju u istom zalogaju, mogu biti deo iste trpeze, kao različiti zalogaji. U Francuskoj su blini sa ikrom klasičan aperitiv, dok se foie gras obično služi kao predjelo uz desertna vina.

Saveti za savršene blini palačinke

✔ Ne preskačite odmaranje testa! Kvasac mu daje specifičnu teksturu, i zato bliniji ne smeju da budu obične palačinke.

✔ Ne mutite belanca previše jako – treba da budu čvrsta, ali ne suva.

✔ Ne pravite ih prevelike! Prava veličina blinija je oko 5 cm – treba da budu mali i elegantni.

✔ Ne pretrpavajte tiganj – pecite ih u više tura kako bi se ravnomerno pekli.

Savet za komotniju pripremu:

Napravite blini palačinke unapred! Možete ih ispeći dan ranije, čuvati u frižideru i blago podgrejati pre posluživanja.

Prijatno 😊!

Scroll to Top