Predstavljamo recept koji potiče iz grčke kuhinje i kombinacija je mlevenog mesa i orzo testenine. Orzo testenina, poznata i kao „kritharaki“ u Grčkoj, je mala testenina u obliku zrna ječma ili pirinča, izuzetno popularna u mediteranskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Ova testenina se koristi u raznim jelima, od supa i salata do glavnih jela i priloga. Za svega pola sata ćete spremiti jelo koje će oduševiti goste i sebe.
Sastojci:
- 500g orzo testenine, skuvane i oceđene
- 300g mlevenog mesa
- 1 limenka seckanog paradajza
- 1 iseckani crveni luk
- 2 čena iseckanog belog luka
- 2 sveža paradajza
- 5 jaja
- 200g grčkog jogurta Mandrekas
- čaša mleka (kozje)
- 250g sitnog sira
- 200g Manuri sira (napravljen od kozjeg i ovčijeg mleka)
- 250g feta sira
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- So i biber
Priprema:
Spremite mleveno meso kao što biste uradili za Pasticio, jelo koje je slično italijanskim lazanjima. Dakle, izdinstate crveni i beli luk, dodate meso, paradajz i začine. Orzo testeninu skuvate u ključaloj slanoj vodi oko 10 minuta, zatim ocedite i dodate 2-3 kašike maslinovog ulja. Zagrejete rernu na 200ºC. Posudu namažite uljem i prvo stavite orzo testeninu. Preko stavite sos od mlevenog mesa i dodate sitno naseckan paradajz. Sa strane umutite jaja, dodate jogurt i mleko i sjedinite. Zatim u tu smesu dodate sireve, prstohvat soli i malo bibera. Time prelijete orzo testeninu i meso. Stavite da se peče oko 20 minuta dok ne porumeni. Služite toplo.
Prijatno 😊