fbpx

Gratinirana orzo testenina

Predstavljamo recept koji potiče iz grčke kuhinje i kombinacija  je mlevenog mesa i orzo testenine. Orzo testenina, poznata i kao „kritharaki“ u Grčkoj, je mala testenina u obliku zrna ječma ili pirinča, izuzetno popularna u mediteranskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Ova testenina se koristi u raznim jelima, od supa i salata do glavnih jela i priloga. Za svega pola sata ćete spremiti jelo koje će oduševiti goste i sebe.

Sastojci:

  • 500g orzo testenine, skuvane i oceđene
  • 300g mlevenog mesa
  • 1 limenka seckanog paradajza
  • 1 iseckani crveni luk
  • 2 čena iseckanog belog luka
  • 2 sveža paradajza
  • 5 jaja
  • 200g grčkog jogurta Mandrekas
  • čaša mleka (kozje)
  • 250g sitnog sira
  • 200g Manuri sira (napravljen od kozjeg i ovčijeg mleka)
  • 250g feta sira
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • So i biber

Priprema:

Spremite mleveno meso kao što biste uradili za Pasticio, jelo koje je slično italijanskim lazanjima. Dakle, izdinstate crveni i beli luk, dodate meso, paradajz i začine. Orzo testeninu skuvate u ključaloj slanoj vodi oko 10 minuta, zatim ocedite i dodate 2-3 kašike maslinovog ulja. Zagrejete rernu na 200ºC. Posudu namažite uljem i prvo stavite orzo testeninu. Preko stavite sos od mlevenog mesa i dodate sitno naseckan paradajz. Sa strane umutite jaja, dodate jogurt i mleko i sjedinite. Zatim u tu smesu dodate sireve, prstohvat soli i malo bibera. Time prelijete orzo testeninu i meso. Stavite da se peče oko 20 minuta dok ne porumeni. Služite toplo.

Prijatno 😊

Scroll to Top