fbpx

Posna trpeza – Čokoladni kolač

Kada kažemo posna trpeza, ne moramo da mislimo samo na povrće i ribu. Postoji pregršt ideja za slatke kolače u kojima bi svi uživali!

Predstavljamo Vam jedan od, ako ne i najukusjni posni čokoladni kolač!

Sastojci za koru:

  • 400ml vode
  • 18 kašika mekog brašna
  • 13 kašika kristal šećera
  • 3 kašike džema, pekmeza ili marmelade po izboru
  • 100 gr posnog mlevenog keksa
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašičice sobe bikarbone

Fil:

  • 125 gr margarina
  • 100gr šećera u prahu
  • 100 gr čokolade
  • 100 gr mlevenih ili blendiranih oraha
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 200 ml soka od narandže

Glazura:

  • 100 gr čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. U toploj vodi razmutiti 13 kašika šećera, dodati ulje i džem pa sve izmešati. Zatim dodati brašno, kakao, sodu bikarbonu i keks ( mogu i orasi ) i sve zajedno izmutiti. U pleh dimenzija 30 x 20 cm staviti papir za pečenje pa sipati smesu. Peći koricu 13 minuta. Pečenu koricu ohladiti.

Penasto umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu pa dodati mleveni keks i mikserom umutiti. Masa će biti gusta i suvlja, ali ne brinite, dodaje se sok. Zatim dodati rendanu ili blendiranu čokoladu i blendirane ili mlevene orahe. Sve zajedno izblendirati i dobićete sitnije i krupnije komadiće oraha i čokolade. Možete opet mikserom malom brzinom sjediniti. Zatim polako sipati sok i mutiti dok se ne dobije masa koja može da se namaže na koru. Naneti je na koru i poravnati. Otopiti čokoladu sa uljem za glazuru pa preliti preko kolača ,tacnu prodrmati levo i desno da glazura lepo “legne”. Ostaviti čokoladu da se slegne.

Isprobajte i javite kakvog je ukusa!

Prijatno. 🙂

Scroll to Top