Ovo jelo ima jednostavne sastojke, poput krompira, crnog luka i jaja. Sprema se u tiganju, a jedinstvenost proizilazi iz spore pripreme, čime se postiže sočnost. Možete je jesti kao glavno jelo, užinu, ili čak hladnu u sendviču. Ako želite, možete dodati i druge sastojke poput pečuraka, paprike, ili čak parmezana za još bogatiji ukus.
Sastojci:
- 4 srednja krompira, isečena na male kockice
- 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
- 6 jaja
- 3 kašike maslinovog ulja (i još malo za prženje)
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica sušenog origana ili majčine dušice
Uputstvo:
- Priprema krompira: Krompir operite, oljuštite i iseckajte na kockice. U tiganju stavite 2 kašike maslinovog ulja i zagrejte na srednje jakoj vatri. Dodajte isečeni krompir i pržite ga polako, povremeno mešajući, dok ne postane mekan i zlatno smeđi (oko 10-15 minuta). Bitno je da krompir bude mekan, ali ne previše hrskav jer želimo da zadrži sočnost.
- Dodavanje luka: U međuvremenu, u drugom tiganju zagrejte preostalu kašiku maslinovog ulja i dodajte sitno iseckani crni luk. Pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast i mekan, otprilike 5-7 minuta. Luk treba da omekša, ali ne da se previše karamelizuje.
- Spajanje krompira i luka: Kada su krompir i luk gotovi, pažljivo ih izmešajte zajedno i ostavite sa strane da se malo ohlade.
- Priprema jaja: U činiji, umutite jaja sa malo soli, bibera i začinom poput origana ili majčine dušice. Zatim dodajte krompir i luk u jaja i dobro izmešajte, pazeći da sve bude ravnomerno prekriveno.
- Pečenje: U istom tiganju u kom ste pržili krompir, dodajte malo maslinovog ulja i zagrejte na srednje jakoj vatri. Kada se ugreje, sipajte smesu sa jajima, krompirom i lukom. Smanjite vatru i pržite, povremeno podizajući ivice sa drvenom kašikom da se ne zalepe. Pecite 6-8 minuta, dok se jaja ne stisnu, a gornja strana još uvek bude blago tečna.
- Završni korak (okretanje): Kada je skoro gotovo, koristite tanjir veći od tiganja da okrenete tortilju. Stavite tanjir na tiganj, pažljivo okrenite i vratite nazad da se peče još 3-4 minuta s druge strane. Ovaj korak je ključan da biste dobili ravnomerno pečenu tortilju.
Saveti za savršenu tortilju od krompira:
- Polako pržite krompir: Ne žurite s prženjem, jer to čini razliku u teksturi.
- Korišćenje maslinovog ulja: Za autentičan ukus, obavezno koristite ekstra devičansko maslinovo ulje.
- Tiganj sa debljim dnom: Deblje dno ravnomernije prenosi toplotu i omogućava bolju kontrolu prženja.
- Ne preterujte s jajima: Jaja ne bi smela da „preplave“ krompir, već bi trebalo da stvore tanki sloj koji povezuje sve sastojke.
Prijatno!