fbpx

Pileći bataci na grčki način

Kažu da su Grci narod koji duže žive, da li zbog pogodnog geografskog položaja, blage sredozemne klime a možda najviše zbog visoko kvalitetne hrane zasnovane na eliksiru dugovečnosti – maslinovom ulju. Ne možemo a da u ovu grupu ne svrstamo i sve ono čega ova zemlja ima u izobilju. Od svežeg voća i povrća, morskih plodova do sireva, ribe i nemasnog mesa (junetine, jagnjetine i piletine)

Zato Vam predstavljamo recept za pileći batak spremljen na grčki način čije sastojke ne morate puno tražiti, sve ima kod nas. 😉

Sastojci:

  • 4 pileća bataka sa karabatacima;
  • 150g mocarele (ili feta sira)
  • 10 maslina;
  • Sok od jednog limuna;
  • 3 češnja belog luka (ili kašičica belog luka u prahu)
  • 3 kašike maslinovog ulja;
  • Po kašičicu bosiljka, majčine dušice i nane;
  • ½ kašičice mlevenog bibera;
  • 2 kašičice soli;
  • Puter za podmazivanje pleha.

Priprema

Napravite marinadu od limuna, seckanog belog luka, maslinovog ulja i svih začina. Pileće batake sa karabatacima stavite u činiju, prelijte sa marinadom i ostavite da odstoje pola sata. Pleh podmažite puterom. rasporedite batake, prelijte ih preostalom marinadom i pecite u rerni zagrejanoj na 200C oko 35 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Preko bataka narendajte mocarelu ili feta sir, dodajte masline i pecite na istoj temperaturi još 15 minuta.

Služite toplo uz prilog od pirinča ili krompira i salatu.

Prijatno! 😊

Scroll to Top