Kažu da su Grci narod koji duže žive, da li zbog pogodnog geografskog položaja, blage sredozemne klime a možda najviše zbog visoko kvalitetne hrane zasnovane na eliksiru dugovečnosti – maslinovom ulju. Ne možemo a da u ovu grupu ne svrstamo i sve ono čega ova zemlja ima u izobilju. Od svežeg voća i povrća, morskih plodova do sireva, ribe i nemasnog mesa (junetine, jagnjetine i piletine)
Zato Vam predstavljamo recept za pileći batak spremljen na grčki način čije sastojke ne morate puno tražiti, sve ima kod nas. 😉
Sastojci:
- 4 pileća bataka sa karabatacima;
- 150g mocarele (ili feta sira)
- 10 maslina;
- Sok od jednog limuna;
- 3 češnja belog luka (ili kašičica belog luka u prahu)
- 3 kašike maslinovog ulja;
- Po kašičicu bosiljka, majčine dušice i nane;
- ½ kašičice mlevenog bibera;
- 2 kašičice soli;
- Puter za podmazivanje pleha.
Priprema
Napravite marinadu od limuna, seckanog belog luka, maslinovog ulja i svih začina. Pileće batake sa karabatacima stavite u činiju, prelijte sa marinadom i ostavite da odstoje pola sata. Pleh podmažite puterom. rasporedite batake, prelijte ih preostalom marinadom i pecite u rerni zagrejanoj na 200C oko 35 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Preko bataka narendajte mocarelu ili feta sir, dodajte masline i pecite na istoj temperaturi još 15 minuta.
Služite toplo uz prilog od pirinča ili krompira i salatu.
Prijatno! 😊