Ovaj osvežavajući kolač sa limunom i makom spaja citrusne note s blagom hrskavošću maka. Preliv od limuna daje mu dodatnu sočnost i blago kiselkastu aromu, čineći ga savršenim izborom za sve koji uživaju u laganim, aromatičnim desertima.Sastojci za kolač:
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 2 kašike maka
- 2 jaja
- 120 ml mleka
- 100 ml maslinovog ulja ili otopljenog putera
- Sok i rendana korica 1 limuna
Sastojci za preliv:
- 100 g šećera u prahu
- 2-3 kašike limunovog soka
- Rendana korica limuna (po želji za dekoraciju)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh za pečenje, obložite ga papirom za pečenje ili ga blago podmažite.
Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, prstohvat soli i mak. Posebno, umutite jaja, mleko, ulje ili otopljeni puter, sok i koricu limuna. Dodajte mokre sastojke u suve i lagano promešajte dok se smesa ne sjedini. Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite 25-30 minuta. Ohladite kolač u plehu oko 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku za hlađenje.
U činiji pomešajte šećer u prahu i limunov sok dok ne dobijete glatku i gustu smesu. Prelijte ohlađeni kolač prelivom i po želji pospite rendanom koricom limuna. Ostavite preliv da se stegne pre nego što isecete kolač.