Ćufte su omiljeno jelo u mnogim kuhinjama, ali se često prave na isti način. Umesto klasične kombinacije mlevenog mesa i začina, ćufte se mogu obogatiti dodavanjem povrća, raznih sireva ili začina. Takođe, možete ih peći, pržiti, kuvati u sosu ili čak poslužiti sa egzotičnim prelivima, dajući im potpuno novu dimenziju ukusa.
Sastojci:
- 500 g mlevenog ćurećeg mesa
- 1 crvena paprika, sitno iseckana
- 1 tikvica, narendana
- 1 manji crni luk, sitno iseckan
- 100 g rendanog sira (gauda ili cheddar)
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 jaje
- 3 kašike prezli
- 1 kašičica sušenog origana
- So i biber po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Pomešajte mleveno ćureće meso, papriku, tikvicu, crni i beli luk, sir, jaje, prezle, origano, so i biber. Sve dobro izmešajte dok se sastojci ravnomerno ne povežu.
Od smese oblikujte ćufte koje treba da budu čvrste, kako bi zadržale oblik tokom pečenja. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, oko 8-10 minuta. Ukoliko želite, možete ih dodatno peći u rerni na 180°C još 10-15 minuta kako bi bile potpuno pečene iznutra.
Poslužite ih uz prilog po izboru – pečeno povrće, pire krompir ili svežu salatu.