Tempura je u japanskoj kuhinji poznata po svojoj izuzetno laganoj i hrskavoj kori koja se postiže posebnim načinom pohovanja. Sardele, bogate punim morskim ukusom, u ovoj kombinaciji dobijaju hrskav omotač, dok iznutra ostaju sočne.
Sastojci:
- 400 g fileta svežih sardela
- 100 g glatkog brašna
- 1 jaje (ohlađeno)
- 150 ml kisele mineralne vode (ledeno hladne)
- ½ kašičice soli
- Ulje za prženje (suncokretovo ili kikiriki ulje)
Za sos:
- 4 kašike soja sosa
- 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
- 1 kašičica seckanog mladog luka
- Par kapi limunovog soka
Priprema korak po korak
- Sardele
Očistite sardele i uklonite unutrašnjost i glave, pa ih osušite kuhinjskim ubrusom. Blago ih pospite brašnom, to će pomoći da se testo za tempuru bolje zalepi.
- Smesa za tempura
U posudi lagano umutite ohlađeno jaje. Dodajte ledenu kiselu vodu. Umutite vrlo kratko, pa dodajte brašno i so.
Važno: testo se ne treba previše mešati, većda ostanu grudvice. To je tajna hrskave tempure.
- Prženje
U dubokoj šerpi ili tiganju zagrejte ulje na 170–180 °C (ako ubacite mrvicu testa, trebalo bi da odmah zapeni i ispliva). Sardele umočite u smesu za tempuru i odmah spuštajte u ulje. Pržite 2–3 minuta dok ne postanu zlatne i hrskave. Izvadite ih na ubrus da upiju višak ulja.
- Sos
U činijici pomešajte soja sos, rendani đumbir, mladi luk i nekoliko kapi limuna. Poslužite sardele uz sos, tople i hrskave.
Saveti
- Sardele treba da budu sveže jer su tada čvrste i sočne, manje se raspadaju u prženju.
- Osušite ribu dobro pre nego što počnete s tempurom, jer voda pravi prskanje u ulju i omekšava koricu.
- Ledena voda i hladno jaje prave šok prilikom prženja, što stvara krckavu teksturu.