fbpx

Sardele u tempuri

Tempura je u japanskoj kuhinji poznata po svojoj izuzetno laganoj i hrskavoj kori koja se postiže posebnim načinom pohovanja. Sardele, bogate punim morskim ukusom, u ovoj kombinaciji dobijaju hrskav omotač, dok iznutra ostaju sočne.

Sastojci:

  • 400 g fileta svežih sardela
  • 100 g glatkog brašna
  • 1 jaje (ohlađeno)
  • 150 ml kisele mineralne vode (ledeno hladne)
  • ½ kašičice soli
  • Ulje za prženje (suncokretovo ili kikiriki ulje)

Za sos:

  • 4 kašike soja sosa
  • 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
  • 1 kašičica seckanog mladog luka
  • Par kapi limunovog soka

 

Priprema korak po korak

 

  1. Sardele

Očistite sardele i uklonite unutrašnjost i glave, pa ih osušite kuhinjskim ubrusom. Blago ih pospite brašnom, to će pomoći da se testo za tempuru bolje zalepi.

  1. Smesa za tempura

U posudi lagano umutite ohlađeno jaje. Dodajte ledenu kiselu vodu. Umutite vrlo kratko, pa dodajte brašno i so.
Važno: testo se ne treba previše mešati, većda ostanu grudvice. To je tajna hrskave tempure.

  1. Prženje

U dubokoj šerpi ili tiganju zagrejte ulje na 170–180 °C (ako ubacite mrvicu testa, trebalo bi da odmah zapeni i ispliva). Sardele umočite u smesu za tempuru i odmah spuštajte u ulje. Pržite 2–3 minuta dok ne postanu zlatne i hrskave. Izvadite ih na ubrus da upiju višak ulja.

  1. Sos

U činijici pomešajte soja sos, rendani đumbir, mladi luk i nekoliko kapi limuna. Poslužite sardele uz sos, tople i hrskave.

 

Saveti

 

  • Sardele treba da budu sveže jer su tada čvrste i sočne, manje se raspadaju u prženju.
  • Osušite ribu dobro pre nego što počnete s tempurom, jer voda pravi prskanje u ulju i omekšava koricu.
  • Ledena voda i hladno jaje prave šok prilikom prženja, što stvara krckavu teksturu.
Scroll to Top