fbpx

Zgnječeni mladi krompiri

Dok traje sezona mladih krompirića, pravo je vreme da ih iskoristimo u jednostavnim, a ukusnim receptima koji ističu njihovu prirodnu slatkoću i nežnu teksturu. Zgnječeni mladi krompirići sa belim lukom, kačkavaljem i ruzmarinom odličan su izbor za prilog – hrskavi spolja, mekani iznutra, puni mirisa i ukusa, lako mogu postati omiljeni dodatak uz meso, ribu ili čak lagani vegetarijanski obrok.

Sastojci:

  • 800 g mladih belih krompirića
  • 3 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 50 g rendanog kačkavalja
  • 1 kašičica svežeg ili sušenog ruzmarina
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Kuvanje krompirića:
    Očistite krompiriće (ako su vrlo mladi, možete ih samo dobro oprati bez ljuštenja). Kuvajte ih u posoljenoj vodi 15–20 minuta dok ne postanu mekani, ali da se ne raspadaju.
  2. Priprema za pečenje:
    Procedite krompire i ostavite ih da se malo prosuše. Zatim ih rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Svaki krompirić lagano zgnječite dnom čaše – dovoljno da se spljošte, ali da ostanu u komadu.
  3. Začinjavanje:
    U manjoj činiji pomešajte maslinovo ulje, beli luk i ruzmarin. Prelijte ovu mešavinu preko krompira, pa ih dodatno posolite i pobiberite.
  4. Pečenje:
    Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta, dok ne postanu zlatno-hrskavi. Pred kraj pečenja, pospite preko rendanim kačkavaljem i vratite u rernu da se sir otopi i blago zapeče.

Saveti:

  • Ne prekuvajte krompir – treba da bude mekan, ali ne da se raspada. Ako se prekuva, neće zadržati oblik kad ih zgnječite.
  • Obavezno ostavite da se prosuše nakon kuvanja – višak vlage će sprečiti da postanu hrskavi prilikom pečenja.
  • Ako imate vremena, ostavite ih malo u frižideru posle kuvanja i pre pečenja – hladni krompirići formiraju hrskaviju koricu pri pečenju.
  • Za intenzivniji ukus, dodajte i malo dimljenog sira ili parmezana uz kačkavalj.
Scroll to Top