Jedna je od najcenjenijih poslastica u srpskim domaćinstvima. Nekada je bilo obavezno posluženje prvim gostima, uz čašu hladne vode. Dunja, voće specifične arome i zlatne boje, u šećernom sirupu postaje pravi dragulj zimnice. Osim u obliku slatka, dunje se na tradicionalan način koriste i za pripremu kotonjate – guste voćne poslastice nalik želeu, koja se seče na kockice i služi uz kafu ili rakiju.
Sastojci (za 6–7 tegli):
- 1 kg očišćenih dunja
- 1,2 kg šećera
- 500 ml vode
- 1 limun (sok i par kolutova)
- 1 vanilin šećer
Priprema korak po korak
- Priprema dunja: Operite dunje, oljuštite ih i očistite od semenki. Isecite ih na kockice ili tanke kriške. Da ne bi pocrnele, stavite ih u posudu s vodom i malo limunovog soka.
- Kuvanje šećernog sirupa tkzv. agde: U šerpu sipajte 500 ml vode i dodajte šećer. Kuvajte dok se šećer ne otopi i sirup ne postane gust i providan.
- Dodavanje dunja: U ključalu agdu pažljivo ubacite dunje. Kuvajte na tihoj vatri dok voće ne postane prozirno i sirup gust. Povremeno skidajte penu.
- Završetak: Pred kraj dodajte sok od limuna i vanilin šećer. Sipajte vrelo slatko u zagrejane tegle i zatvorite.
Saveti
- Sirup treba biti gust, ali pazite da ne prekuvate da se ne bi ušećerio.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, otvorena tegla traje do 7 dana u frižideru.