fbpx

Slatko od dunja

Jedna je od najcenjenijih poslastica u srpskim domaćinstvima. Nekada je bilo obavezno posluženje prvim gostima, uz čašu hladne vode. Dunja, voće specifične arome i zlatne boje, u šećernom sirupu postaje pravi dragulj zimnice. Osim u obliku slatka, dunje se na tradicionalan način koriste i za pripremu kotonjate – guste voćne poslastice nalik želeu, koja se seče na kockice i služi uz kafu ili rakiju.

Sastojci (za 6–7 tegli):

  • 1 kg očišćenih dunja
  • 1,2 kg šećera
  • 500 ml vode
  • 1 limun (sok i par kolutova)
  • 1 vanilin šećer

Priprema korak po korak

 

  1. Priprema dunja: Operite dunje, oljuštite ih i očistite od semenki. Isecite ih na kockice ili tanke kriške. Da ne bi pocrnele, stavite ih u posudu s vodom i malo limunovog soka.
  1. Kuvanje šećernog sirupa tkzv. agde: U šerpu sipajte 500 ml vode i dodajte šećer. Kuvajte dok se šećer ne otopi i sirup ne postane gust i providan.
  1. Dodavanje dunja: U ključalu agdu pažljivo ubacite dunje. Kuvajte na tihoj vatri dok voće ne postane prozirno i sirup gust. Povremeno skidajte penu.
  1. Završetak: Pred kraj dodajte sok od limuna i vanilin šećer. Sipajte vrelo slatko u zagrejane tegle i zatvorite.

Saveti

  • Sirup treba biti gust, ali pazite da ne prekuvate da se ne bi ušećerio.
  • Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, otvorena tegla traje do 7 dana u frižideru.
Scroll to Top