Ako volite jednostavan i brz obrok, punjeni pileći file je odlična ideja. Sočno belo meso sa rastopljenim sirom dobija dodatnu mekoću i sočnost. Ovo jelo je idealno za porodični ručak ili kada želite nešto drugačije, a ne previše zahtevno. Možete ga poslužiti uz prilog po izboru, a naš savet su mladi krompirići.
Sastojci:
- 500g pilećeg filea
- 100 g mocarela sira
- 2 čena belog luka (sitno seckan)
- kašičica suvog origana
- So i biber po ukusu
- 4 kašike maslinovog ulja
- 500 g mladih krompira
- 1/2 kašičice svežeg ili suvog ruzmarina
- So i biber po ukusu
Za sos:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka (sitno seckan)
- 300 ml pasirane paradajz pulpe ili domaćeg kuvanog paradajza
- Prstohvat šećera
- So i biber po ukusu
- Prstohvat origana ili bosiljka
Priprema:
- Piletina: Pileći file isecite na deblje šnicle i lagano ih posolite sa svake strane. Na svako parče pažljivo napravite „džep“ tako što ćete ga zarezati po sredini, pazeći da ne presečete do kraja. U svaki komad stavite sir i zatvorite. Posolite, pobiberite i pospite origanom, potom utrljajte beli luk.
- Prženje: U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje. Pržite meso na srednje jakoj vatri oko 5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju, a unutrašnjost bude potpuno pečena i sir rastopljen.
- Sos: Zagrejte maslinovo ulje i kratko propržite beli luk (pazite da ne zagori). Dodajte pasirani paradajz, začine i šećer. Kuvajte na tihoj vatri 10–15 minuta dok se sos ne zgusne.
- Prilog: Dok se piletina prži, skuvajte cele mlade krompire u slanoj. Procedite ih i propržite u tiganju na maslinovom ulju, dodajući beli luk i ruzmarin.
- Serviranje: Na tanjir prvo sipajte nekoliko kašika toplog paradajz sosa, pa preko položite punjeni pileći file. Ovakav način serviranja dodaje sočnost svakom zalogaju i daje jelu mediteranski karakter.
Saveti za sočno meso:
- Pileći file ne treba prepeći – ključ je u tome da temperature u toku termičke obrade bude umerena.
- Ako imate vremena, možete piletinu prethodno marinirati u malo maslinovog ulja sa limunovim sokom i belim lukom – dovoljno je i 30 minuta u frižideru.
- Još je ukusnije ako sve pripremite na roštilju – i meso i krompiriće!