fbpx

Punjeni pileći file

Ako volite jednostavan i brz obrok, punjeni pileći file je odlična ideja. Sočno belo meso sa rastopljenim sirom dobija dodatnu mekoću i sočnost. Ovo jelo je idealno za porodični ručak ili kada želite nešto drugačije, a ne previše zahtevno. Možete ga poslužiti uz prilog po izboru, a naš savet su mladi krompirići.

Sastojci:

  • 500g pilećeg filea
  • 100 g mocarela sira
  • 2 čena belog luka (sitno seckan)
  • kašičica suvog origana
  • So i biber po ukusu
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 500 g mladih krompira
  • 1/2 kašičice svežeg ili suvog ruzmarina
  • So i biber po ukusu

Za sos:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka (sitno seckan)
  • 300 ml pasirane paradajz pulpe ili domaćeg kuvanog paradajza
  • Prstohvat šećera
  • So i biber po ukusu
  • Prstohvat origana ili bosiljka

 

Priprema:

  1. Piletina: Pileći file isecite na deblje šnicle i lagano ih posolite sa svake strane. Na svako parče pažljivo napravite „džep“ tako što ćete ga zarezati po sredini, pazeći da ne presečete do kraja. U svaki komad stavite sir i zatvorite. Posolite, pobiberite i pospite origanom, potom utrljajte beli luk.
  2.  Prženje: U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje. Pržite meso na srednje jakoj vatri oko 5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju, a unutrašnjost bude potpuno pečena i sir rastopljen.
  3.  Sos: Zagrejte maslinovo ulje i kratko propržite beli luk (pazite da ne zagori). Dodajte pasirani paradajz, začine i šećer. Kuvajte na tihoj vatri 10–15 minuta dok se sos ne zgusne.
  4.  Prilog: Dok se piletina prži, skuvajte cele mlade krompire u slanoj. Procedite ih i propržite u tiganju na maslinovom ulju, dodajući beli luk i ruzmarin.
  5.  Serviranje: Na tanjir prvo sipajte nekoliko kašika toplog paradajz sosa, pa preko položite punjeni pileći file. Ovakav način serviranja dodaje sočnost svakom zalogaju i daje jelu mediteranski karakter.

Saveti za sočno meso:

  • Pileći file ne treba prepeći – ključ je u tome da temperature u toku termičke obrade bude umerena.
  • Ako imate vremena, možete piletinu prethodno marinirati u malo maslinovog ulja sa limunovim sokom i belim lukom – dovoljno je i 30 minuta u frižideru.
  • Još je ukusnije ako sve pripremite na roštilju – i meso i krompiriće!
Scroll to Top