Postoje začini koji podsećaju na jedno mesto, i oni koji u sebi nose mirise čitavog sveta. Piment je upravo takav. Ovaj začin, poznat i kao allspice ili „jamajkanska biber-bobica“, Kolumbo je doneo u Evropu sa svojih putovanja po Karibima, verujući da je pronašao novu vrstu bibera. Umesto bibera, otkrio je nešto mnogo složenije – plod drveta Pimenta dioica, koji u sebi spaja note cimeta, karanfilića, bibera i muškatnog oraščića. Zbog te neobične kombinacije, piment se često opisuje kao začin koji ima ukus celog ormana sa začinima.
Ukus i kako se koristi
U dodiru s toplotom, zrna pimenta oslobađaju slatkastu i blago pikantnu aromu. Iako piment izgleda kao obična biber-bobica, u svakom zrnu krije se koncentrisana aroma koja se u potpunosti oslobađa tek kada ga sameljete neposredno pre upotrebe. Zbog slojevitosti ukusa piment je idealan za kolače s jabukama, medenjake, kuglofe, biskvite, voćne pite i pudinge. S druge strane, u slanim jelima, koristi se u malim količinama za mesa, variva i soseve, naročito one s paradajzom ili crnim vinom. Jedna do dve zrnaste bobice dovoljne su da oplemene čitavo jelo.
Gde sve piment pronalazi svoje mesto
Piment je univerzalni začin koji spaja kuhinje sveta:
- U britanskim božićnim pudinzima od suvog voća (Christmas pudding) i prazničnim piticama (mince pies)
- U američkoj piti od bundeve (pumpkin pie)
- U karipskim začinskim marinadama (jerk) za piletinu i svinjetinu
- U orijentalnim sosovima i jelima od mahunarki
- U kuvanom vinu, kompotima i toplim čajevima s medom i limunom.
Kulinarska inspiracija: praznični kolač s jabukama i pimentom
Ako volite domaće kolače, probajte da u fil od jabuka dodate prstohvat sveže samlevenog pimenta. U kombinaciji s cimetom i vanilom, pojačava prirodnu slatkoću jabuka i daje puniji ukus. Rezultat je kolač koji miriše kao spoj jeseni, praznika i topline doma.
Saveti
- Zrna pimenta sameljite neposredno pre dodavanja u jelo jer su tad intenzivnijeg mirisa
- U kolačima ga kombinujte sa cimetom i muškatnim oraščićem za bogatiji ukus
- U slanim jelima dodajte tek 2-3 zrna na litru tečnosti, jer je njegova aroma snažna i dominantna
- Čuvajte ga u zatvorenoj staklenoj teglici, dalje od sunca i vlage.
Bilo da piment dodajete u praznični kolač ili u aromatični sos, on unosi dubinu i eleganciju, pretvarajući svako jelo u mali gastronomski put oko sveta.
