fbpx

Piment – začin koji miriše na ceo svet

Postoje začini koji podsećaju na jedno mesto, i oni koji u sebi nose mirise čitavog sveta. Piment je upravo takav. Ovaj začin, poznat i kao allspice ili „jamajkanska biber-bobica“, Kolumbo je doneo u Evropu sa svojih putovanja po Karibima, verujući da je pronašao novu vrstu bibera. Umesto bibera, otkrio je nešto mnogo složenije – plod drveta Pimenta dioica, koji u sebi spaja note cimeta, karanfilića, bibera i muškatnog oraščića. Zbog te neobične kombinacije, piment se često opisuje kao začin koji ima ukus celog ormana sa začinima.

Ukus i kako se koristi

 

U dodiru s toplotom, zrna pimenta oslobađaju slatkastu i blago pikantnu aromu. Iako piment izgleda kao obična biber-bobica, u svakom zrnu krije se koncentrisana aroma koja se u potpunosti oslobađa tek kada ga sameljete neposredno pre upotrebe. Zbog slojevitosti ukusa piment je idealan za kolače s jabukama, medenjake, kuglofe, biskvite, voćne pite i pudinge. S druge strane, u slanim jelima, koristi se u malim količinama za mesa, variva i soseve, naročito one s paradajzom ili crnim vinom. Jedna do dve zrnaste bobice dovoljne su da oplemene čitavo jelo.

Gde sve piment pronalazi svoje mesto

 

Piment je univerzalni začin koji spaja kuhinje sveta:

  • U britanskim božićnim pudinzima od suvog voća (Christmas pudding) i prazničnim piticama (mince pies)
  • U američkoj piti od bundeve (pumpkin pie)
  • U karipskim začinskim marinadama (jerk) za piletinu i svinjetinu
  • U orijentalnim sosovima i jelima od mahunarki
  • U kuvanom vinu, kompotima i toplim čajevima s medom i limunom.

Kulinarska inspiracija: praznični kolač s jabukama i pimentom

 

Ako volite domaće kolače, probajte da u fil od jabuka dodate prstohvat sveže samlevenog pimenta. U kombinaciji s cimetom i vanilom, pojačava prirodnu slatkoću jabuka i daje puniji ukus. Rezultat je kolač koji miriše kao spoj jeseni, praznika i topline doma.

Saveti

 

  • Zrna pimenta sameljite neposredno pre dodavanja u jelo jer su tad intenzivnijeg mirisa
  • U kolačima ga kombinujte sa cimetom i muškatnim oraščićem za bogatiji ukus
  • U slanim jelima dodajte tek 2-3 zrna na litru tečnosti, jer je njegova aroma snažna i dominantna
  • Čuvajte ga u zatvorenoj staklenoj teglici, dalje od sunca i vlage.

Bilo da piment dodajete u praznični kolač ili u aromatični sos, on unosi dubinu i eleganciju, pretvarajući svako jelo u mali gastronomski put oko sveta.

Scroll to Top