Orasnice su jedan od onih kolača koji se pamte generacijama. Pravile su se za slave, svadbe, Božić i svečane trpeze. Oblikom podsećaju na polumesec ili male kiflice, a ukusom na pravu poslasticu domaće kuhinje, mirišljave orahe i nežno testo. Tajna dobrih orasnica je u balansu: spolja blago hrskave, iznutra meke i sočne.
Sastojci (za 25–30 komada):
- 3 belanca
- 200 g šećera u prahu
- 250 g mlevenih oraha
- 50 g sitno seckanih oraha (za posipanje ili mešanje u smesu)
- 1 kašika meda
- 1 kesica vanilin šećera ili prstohvat vanile
Priprema – korak po korak
- Umutite belanca mikserom dok ne postanu penasta, pa postepeno dodajte šećer u prahu i vanilu. Mutite dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg (slično kao za puslice). U sneg lagano umešajte mlevene orahe i kašiku meda. Masa treba da bude gusta, ali lepljiva – da se može oblikovati rukama.
- Vlažnim rukama pravite male polumesece, što je tradicionalni oblik orasnica. Svaku orasnicu treba uvaljati u seckane orahe za lepši izgled i teksturu. Ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni na 150°C oko 15–20 minuta.
- Orasnice ne treba da potamne prilikom pečenja, treba da ostanu svetle i samo blago rumene sa donje strane. Ostavite ih da se potpuno ohlade na plehu jer su dok su vruće vrlo mekane i lako pucaju.
Saveti
- Ne prepeći – ako predugo stoje u rerni, postaju tvrde. Bolje ih izvaditi dok su još malo mekane, jer se dodatno stegnu hlađenjem.
- Belanca čvrsto umutiti – to daje lakoću smesi i sprečava da budu gnjecave.
- Čuvanje – najbolje ih držati u zatvorenoj kutiji obložene papirom, da ostanu mekane i sveže nekoliko dana.
- Priprema 2-3 dana ranije – da bi postigle savršenu teksturu, preporučuje se da se naprave par dana pre služenja.