Za ručak koji uvek prija, predlažemo krmenadle u kremastom sosu od pečuraka, kao prilog možete poslužiti pire krompir i hrskavi luk.
Sastojci
Meso:
- 4 svinjske krmenadle
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Sos od pečuraka:
- 200 g svežih pečuraka (šampinjoni ili bukovače), isečenih na listiće
- 1 manja glavica luka, sitno naseckana
- 1 čen belog luka, protisnut
- 100 ml belog vina (suvog)
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 100 ml pilećeg ili goveđeg bujona
- 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
- 1 kašika putera
- So i biber po ukusu
Pire krompir:
- 500 g krompira
- 50 g putera
- 100 ml mleka
- So po ukusu
Hrskavi crni luk:
- 1 velika glavica crnog luka, naseckana na tanke kolutove
- 2 kašike brašna
- Ulje za prženje
Priprema korak po korak
- Krmenadle
Posolite i pobiberite krmenadle sa obe strane. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite krmenadle 3-4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu, zlatnu boju. Izvadite krmenadle iz tiganja i odložite ih sa strane.
- Sos od pečuraka
U istom tiganju u kojem ste pržili krmenadle dodajte puter. Kad se puter otopi, dodajte sitno seckani luk i dinstajte dok ne omekša, oko 2-3 minuta. Dodajte pečurke i pržite ih dok ne puste vodu i ne porumene. Iseckani beli luk ubacite i kratko propržite. Smanjite vatru, sipajte belo vino i pustite da ispari sav alkohol. Dodajte pileći bujon i pavlaku za kuvanje. Mešajte dok se sos ne zgusne. Vratite krmenadle u sos. Poklopite tiganj i kuvajte na laganoj vatri 5-7 minuta, dok se meso ne skuva. Začinite po potrebi.
- Hrskavi luk
U tanjiru pomešajte naseckani luk s brašnom, tako da svaki kolut bude dobro prekriven. Zagrejte ulje u manjem tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite luk u malim turama dok ne postane zlatan i hrskav. Izvadite ga i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
- Pire krompir
Krompir ogulite i isecite na kocke. Kuvajte ga u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ocedite vodu i vratite krompir u šerpu. Dodajte puter i toplo mleko. Gnječite krompir gnječilicom ili viljuškom dok ne dobijete glatku smesu. Posolite po ukusu.
Saveti
- Sočno meso: Krmenadle ne pržite predugo na početku. Njihova svrha je da dobiju lepu boju i koricu. Potpuno će se skuvati u sosu, što će im dati sočnost i mekoću.
- Aromatičan sos: Sav ukus iz mesa ostao je u tiganju, pa je ključno da sos pravite na istoj masnoći.
- Hrskavi luk: Luk pržite na umerenoj vatri i u manjim količinama kako bi bio ravnomerno hrskav. Prevelika količina spustiće temperaturu ulja i luk će se dinstati umesto pržiti.
Prijatno!