fbpx

Krmenadle u kremastom sosu od pečuraka

Za ručak koji uvek prija, predlažemo krmenadle u kremastom sosu od pečuraka, kao prilog možete poslužiti pire krompir i hrskavi luk.

Sastojci

 

Meso:

  • 4 svinjske krmenadle
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Sos od pečuraka:

  • 200 g svežih pečuraka (šampinjoni ili bukovače), isečenih na listiće
  • 1 manja glavica luka, sitno naseckana
  • 1 čen belog luka, protisnut
  • 100 ml belog vina (suvog)
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 100 ml pilećeg ili goveđeg bujona
  • 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
  • 1 kašika putera
  • So i biber po ukusu

Pire krompir:

  • 500 g krompira
  • 50 g putera
  • 100 ml mleka
  • So po ukusu

Hrskavi crni luk:

  • 1 velika glavica crnog luka, naseckana na tanke kolutove
  • 2 kašike brašna
  • Ulje za prženje

 

Priprema korak po korak

 

  1. Krmenadle

Posolite i pobiberite krmenadle sa obe strane. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite krmenadle 3-4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu, zlatnu boju. Izvadite krmenadle iz tiganja i odložite ih sa strane.

  1. Sos od pečuraka

U istom tiganju u kojem ste pržili krmenadle dodajte puter. Kad se puter otopi, dodajte sitno seckani luk i dinstajte dok ne omekša, oko 2-3 minuta. Dodajte pečurke i pržite ih dok ne puste vodu i ne porumene. Iseckani beli luk ubacite i kratko propržite. Smanjite vatru, sipajte belo vino i pustite da ispari sav alkohol. Dodajte pileći bujon i pavlaku za kuvanje. Mešajte dok se sos ne zgusne. Vratite krmenadle u sos. Poklopite tiganj i kuvajte na laganoj vatri 5-7 minuta, dok se meso ne skuva. Začinite po potrebi.

  1. Hrskavi luk

U tanjiru pomešajte naseckani luk s brašnom, tako da svaki kolut bude dobro prekriven. Zagrejte ulje u manjem tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite luk u malim turama dok ne postane zlatan i hrskav. Izvadite ga i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.

  1. Pire krompir

Krompir ogulite i isecite na kocke. Kuvajte ga u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ocedite vodu i vratite krompir u šerpu. Dodajte puter i toplo mleko. Gnječite krompir gnječilicom ili viljuškom dok ne dobijete glatku smesu. Posolite po ukusu.

Saveti

 

  • Sočno meso: Krmenadle ne pržite predugo na početku. Njihova svrha je da dobiju lepu boju i koricu. Potpuno će se skuvati u sosu, što će im dati sočnost i mekoću.
  • Aromatičan sos: Sav ukus iz mesa ostao je u tiganju, pa je ključno da sos pravite na istoj masnoći.
  • Hrskavi luk: Luk pržite na umerenoj vatri i u manjim količinama kako bi bio ravnomerno hrskav. Prevelika količina spustiće temperaturu ulja i luk će se dinstati umesto pržiti.

Prijatno!

Scroll to Top