fbpx

Koulourakia – praznični keksići

Tradicionalni grčki keksići, hrskavi spolja, a blago mekani unutra, sa karakterističnom aromom mahlepa i osvežavajućom notom pomorandže. Prave se najčešće za Uskrs, ali se toliko vole da se jedu tokom cele godine, uz kafu ili čaj. Njihova jednostavna lepota leži u obliku – često se prave u obliku spirala, pletenica ili malih štapića – i u mirisu koji širi toplinu i prazničnu atmosferu.

Sastojci

  • 250 g putera (omekšalog)
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 60 ml mleka
  • 1 kašičica mlevenog mahlepa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Rendana korica jedne pomorandže
  • 500 g brašna (po potrebi dodati još)
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema – korak po korak

 

  1. Penasto umutiti puter i šećer
    U velikoj činiji mikserom umutite omekšali puter i šećer dok smesa ne postane svetla i penasta.
  2. Dodavanje tečnih sastojaka i začina
    Umutite jaja, mleko, mleveni mahlep i rendanu koricu pomorandže dok se sve lepo sjedini.
  3. Dodavanje brašna
    Postepeno dodajte prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatko, blago mekano testo koje se može oblikovati rukama.
  4. Oblikovanje keksića
    Testo podelite na manje komade i oblikujte ih u štapiće, spirale ili male pletenice. Postavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Premazivanje jajetom
    Umutite jedno jaje i premažite površinu keksića da dobiju lep sjaj i zlatnu boju.
  6. Pečenje
    Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15–20 minuta, dok keksići ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Saveti

 

  • Mahlep je intenzivnog mirisa – dovoljna je kašičica da keksići dobiju karakterističnu aromu.
  • Rendana korica pomorandže daje svežinu i blagu citrusnu notu, ali se može kombinovati i sa limunom.
  • Testo ne treba biti previše tvrdo – ako je potrebno, dodajte malo više mleka ili putera.
  • Keksići se najbolje čuvaju u hermetički zatvorenoj kutiji, ostaju hrskavi nekoliko dana i idealni su uz kafu ili čaj.
Scroll to Top