Ovaj starinski kolač potiče iz vremena kada su domaćice koristile osnovne namirnice koje su uvek bile pri ruci poput žitarica, semenki i meda. Ovi kolači spadaju u jednostavnije i zdravije poslastice. Nisu se pravili često, već uglavnom za posebne prilike, jer je med bio dragocen. Pored toga što su predstavljali slatku poslasticu, ovi kolači su često služili i kao energetski zalogaj za putnike i radnike u polju, jer su dugo mogli da stoje i pružali su energiju zbog kombinacije meda i susama. Danas, pored toga što nas vraćaju u prošlost, oni su i sjajan prirodni slatkiš bez dodatnog šećera.
Sastojci
- 250 g susama
- 200 g meda (najbolje bagremovog ili livadskog)
- 50 g oraha ili badema (opciono, sitno seckanih)
- 1 kašičica limunovog soka
- malo maslaca ili ulja za podmazivanje pleha
Priprema – korak po korak
- Priprema susama: Susam sipati u suv tiganj i lagano pržiti na srednjoj temperaturi dok ne počne da dobija zlatnu boju i prijatan miris. Mešati stalno, da ne zagori, jer gorki susam može pokvariti ukus kolača.
- Pravljenje medene smese: U manjoj šerpi zagrejati med na tihoj vatri dok ne postane tečniji i počne lagano da vri. Dodati limunov sok (on sprečava kristalisanje i daje blag osvežavajući ukus).
- Spajanje sastojaka: U vreo med umešati prženi susam (i po želji seckane orahe ili bademe). Mešati brzo dok se sve lepo ne sjedini i smesa ne postane gusta i lepljiva.
- Formiranje kolača: Podmazati pleh ili ga obložiti papirom za pečenje. Smesu odmah istresti u pleh i poravnati vlažnim rukama ili valjkom. Dok je još topla, iseći je na pravougaonike, rombove ili štanglice (kasnije će biti tvrda).
- Hlađenje: Ostaviti da se potpuno ohladi i stegne. Kada se kolač stvrdne, odvojiti isečene komade i čuvati u dobro zatvorenoj posudi.
Saveti
- Susam obavezno blago prepržiti – time dobija punoću ukusa i miriše na orašaste plodove.
- Med se ne sme pregrejati (da ne izgubi korisna svojstva) – dovoljno je da bude vruć i gust.
- Kolači se seku dok su još mlaki, jer kad se potpuno ohlade postaju čvrsti poput bombona.
- Ako želite mekšu verziju, možete dodati malo šećernog sirupa ili maslaca u med.