Drevna poslastica koja spaja ukus i zdravlje. Iako retko zabeleženi u modernim kuvarima, ovi kolači su nekada bili neizostavni deo posnih dana i praznika. Pravljeni sa verom da donose dugovečnost i zaštitu domaćinstva, ovi kolači su savršen spoj nutritivnih vrednosti i tradicije. Predstavljamo vam recept koji će oživeti ovu zaboravljenu priču.
Sastojci:
- 100 g mlevenog semena lana
- 100 g mlevenog semena suncokreta
- 150 g pšeničnog ili speltinog brašna
- 50 g smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
- Prstohvat soli
- 150 ml tople vode
- 50 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
Priprema korak po korak
- Priprema smese: U posudi pomešajte mleveni lan, mleveni suncokret, brašno, šećer, cimet, đumbir i so. Sve dobro promešajte.
- Dodavanje tečnosti: U suvu smesu postepeno dodajte toplu vodu i ulje. Mešajte dok ne dobijete lepljivo, ali kompaktno testo. Ostavite smesu da odstoji 10-15 minuta kako bi lan upio tečnost i napravio kompaktnu masu.
- Oblikovanje kolača: Vlažnim rukama oblikujte male, pravougaone kolače i blago ih spljoštite. Možete koristiti i kalupe za kolače.
- Dodavanje semenki: Pre pečenja, utapkajte cele semenke suncokreta po površini svakog kolača.
- Pečenje: Zagrejte rernu na 180°C. Kolače poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i dok ne postanu hrskavi sa spoljašnje strane.
- Hlađenje: Ostavite kolače da se ohlade na plehu. Postaće čvršći kako se budu hladili.
Saveti
- Sveže semenke: Koristite sveže mlevene semenke lana i suncokreta, jer su tada nutritivne vrednosti i aroma najizraženiji. Možete ih sami samleti u mlinu za kafu ili blenderu.
- Skladištenje: Čuvajte kolače u hermetički zatvorenoj posudi na suvom mestu. Ostaće sveži i hrskavi nekoliko dana.