fbpx

Kolači od semenki lana i suncokreta

Drevna poslastica koja spaja ukus i zdravlje. Iako retko zabeleženi u modernim kuvarima, ovi kolači su nekada bili neizostavni deo posnih dana i praznika. Pravljeni sa verom da donose dugovečnost i zaštitu domaćinstva, ovi kolači su savršen spoj nutritivnih vrednosti i tradicije. Predstavljamo vam recept koji će oživeti ovu zaboravljenu priču.

Sastojci:

  • 100 g mlevenog semena lana
  • 100 g mlevenog semena suncokreta
  • 150 g pšeničnog ili speltinog brašna
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • Prstohvat soli
  • 150 ml tople vode
  • 50 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)

Priprema korak po korak

 

  1. Priprema smese: U posudi pomešajte mleveni lan, mleveni suncokret, brašno, šećer, cimet, đumbir i so. Sve dobro promešajte.
  2. Dodavanje tečnosti: U suvu smesu postepeno dodajte toplu vodu i ulje. Mešajte dok ne dobijete lepljivo, ali kompaktno testo. Ostavite smesu da odstoji 10-15 minuta kako bi lan upio tečnost i napravio kompaktnu masu.
  3. Oblikovanje kolača: Vlažnim rukama oblikujte male, pravougaone kolače i blago ih spljoštite. Možete koristiti i kalupe za kolače.
  4. Dodavanje semenki: Pre pečenja, utapkajte cele semenke suncokreta po površini svakog kolača.
  5. Pečenje: Zagrejte rernu na 180°C. Kolače poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i dok ne postanu hrskavi sa spoljašnje strane.
  6. Hlađenje: Ostavite kolače da se ohlade na plehu. Postaće čvršći kako se budu hladili.

Saveti

 

  • Sveže semenke: Koristite sveže mlevene semenke lana i suncokreta, jer su tada nutritivne vrednosti i aroma najizraženiji. Možete ih sami samleti u mlinu za kafu ili blenderu.
  • Skladištenje: Čuvajte kolače u hermetički zatvorenoj posudi na suvom mestu. Ostaće sveži i hrskavi nekoliko dana.
Scroll to Top