fbpx

Kolač šapice

Šape, šapice ili medveđe šape su jedan od najpoznatijih i najomiljenijih starinskih kolača u Srbiji, a ime su dobile po karakterističnom obliku koji se dobija pomoću kalupa. Ovaj hrskavi i aromatični kolač, često obogaćen orasima ili lešnicima, nezaobilazan je deo prazničnih trpeza, a njegova priprema budi sećanje na detinjstvo. Iako recepti variraju od kraja, baza je uvek ista: mešavina brašna, masti, šećera i mlevenih oraha, sa dodatkom vanile ili limunove korice.

Sastojci

  • 2 jaja
  • 200g masti
  • 200g šećera
  • 100g mlevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1 prašak za pecivo
  • oko 500g brašna (oštrog)
  • rendana korica od 1 limuna
  • šećer u prahu za posipanje

 

Priprema korak po korak

 

  1. Testo: U posudi pomešajte mast sobne temperature i šećer, pa ih dobro umutite dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte jaja jedno po jedno, vanilin šećer, prstohvat soli i rendanu limunovu koricu. Sve dobro promešajte.
  2. Suvi sastojci: U smesu postepeno dodajte mlevene orahe, brašno pomešano sa praškom za pecivo i mesite dok ne dobijete glatko i kompaktno testo. Pazite da ne dodate previše brašna. Testo treba da bude mekano, ali da se ne lepi za ruke. Umotajte ga u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta.
  3. Oblikovanje: Kalup za šapica namažite mašću i pospite brašnom. Uzimajte male komade testa, utisnite ih u kalup i prstima lepo oblikujte. Važno je da ne punite kalup do vrha jer će kolač tokom pečenja narasti.
  4. Pečenje: Zagrejte rernu na 180°C, kolačiće poređajte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih 15-20 minuta. Šapice su gotove kada dobiju blago rumenu boju po ivicama. Ne treba da budu previše tamne.
  5. Hlađenje: Dok su još tople, šapice pažljivo izvadite iz kalupa. Ređajte ih na tacnu i pustite da se ohlade. Posle hlađenja, obilno ih pospite šećerom u prahu.

Saveti

 

  • Pre nego što počnete sa pečenjem, obavezno dobro namažite kalupe mašću i pospite ih brašnom. Ovo je ključno da se šape ne bi zalepile i lako izvadile.
  • Ostavite testo da odstoji u frižideru najmanje 30 minuta. Hladno testo se lakše oblikuje i manje lepi za ruke i kalupe.
  • Ne treba puniti kalupe do vrha, ostavite malo prostora jer će šapice narasti tokom pečenja.
  • Pecite ih na umerenoj temperaturi (oko 180°C) i pazite da ih ne prepečete. Gotove su kada im ivice blago porumene. Ne treba da budu previše tamne.
  • Čuvajte ih u metalnoj kutiji s poklopcem. Vremenom postaju mekše i ukusnije, pa su idealne za pripremu nekoliko dana unapred.
Scroll to Top