Ovaj brauni je prava poslastica za ljubitelje čokolade i voća. Sočna i bogata čokoladna baza dobija poseban šmek zahvaljujući kombinaciji tamne čokolade i putera, dok komadići svežih ili smrznutih malina unose osvežavajuću kiselkastu notu.
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade (min. 60% kakaa)
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 100 g brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
- 3 kašike Nutele
- 100 g svežih ili smrznutih malina
Priprema korak po korak
- Pre pečenja: Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh papirom za pečenje ili lagano nauljite.
- Čokoladna baza: U šerpi na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj otopite čokoladu i maslac zajedno, povremeno mešajući. Kada se potpuno sjedini, skinite sa vatre i ostavite da se malo prohladi.
U posebnoj posudi umutite jaja, šećer i vanilu dok smesa ne postane svetla i penasta. Postepeno dodajte prohlađenu čokoladu sa maslacem i dobro sjedinite. Lagano umešajte brašno i prstohvat soli, pazeći da smesa ostane vazdušasta. U smesu umešajte 3 kašike Nutele – možete napraviti i “mramorni efekt” tako što Nutelu dodate po kašikama i blago promešate varjačom. Na kraju pažljivo dodajte maline, pazeći da se ne izgnječe previše.
- Pečenje: Sipajte smesu u pripremljeni pleh i poravnajte. Pecite 25–30 minuta. Brauni treba da bude čvrst sa spolja, ali još malo mekan u sredini.
Saveti za najbolji rezultat
- Maline: Ako koristite smrznute, nemojte ih odmrzavati unapred – direktno u smesu daju lep kontrast i sprečavaju brauni da postane previše vodenast.
- Pečenje: Pazite da ne prepečete, bolje da ostane blago vlažan u sredini – tako će biti sočniji.