fbpx

Zaboravljeni biseri mora: pagar i salpa

U moru dobro poznatih izbora poput orade, brancina i skuše, postoje ribe koje su jednako ukusne, ali često neopravdano zapostavljene. To su pagar i salpa – ribe koje na mediteranskim trpezama imaju posebno mesto, ali ih tek otkrivamo u Srbiji. Sve tri stižu direktno iz Soluna, sa ribljih pijaca na obali Egeja, pravo u Super Vero ribarnice, sveže, mirisne i pune morskog ukusa.

 

Pagar – kralj pečenja u rerni

 

Pagar je prepoznatljiv po ružičasto-crvenkastoj boji i blagom prelazu u srebrno ka stomaku. Njegovo meso je belo, čvrsto i blago slatkasto, pa je idealno za pečenje u rerni, uz krompir, maslinovo ulje, limun i sveže bilje poput ruzmarina i majčine dušice. Šefovi velikih kuhinja često kažu da je pagar „riba koja nikad ne razočara“ jer je jednako ukusan i kada se peče u soli, i kada se griluje na roštilju. Trik je da ga ne prepečete – 25 minuta u rerni na 200°C biće dovoljno da meso ostane sočno i mekano.

 

Salpa – morski vegetarijanac blagih tonova

 

Za razliku od pagara, salpa se hrani morskim algama, što njenom mesu daje blag, pomalo travnat ton i prepoznatljiv miris mora. Zbog toga se najlepše slaže s citrusima i maslinovim uljem. Najčešće se priprema cela, na grilu, uz prilog od pečenih paprika ili rukolu sa limunom. Salpa je lagana, dijetalna i izuzetno bogata mineralima i omega-3 kiselinama – riba koja osvaja jednostavnošću.

Pogledajte vodič za laku pripremu ovih vrsta riba, trikove filetiranja i praktične savete na linku.

 

Sveža morska riba na dohvat ruke

 

Bilo da izaberete pagara ili salpu, svaka od ovih riba u sebi nosi autentičan duh Mediterana – čistoću mora, miris maslinovog ulja i jednostavnost dobrog obroka. Sveža riba iz Soluna stiže direktno u Super Vero ribarnice – jer najbolji ukus mora počinje sastojcima vrhunskog kvaliteta.

Scroll to Top