Ako tražite jelo koje je jednostavno za pripremu, a izgleda efektno i ima bogat ukus – pileće rolnice sa ajvarom su pravi izbor. Sočna piletina i aromatičan ajvar spajaju se u savršen zalogaj, a dodatak pršut dodaje gurmansku notu. Odlične su i kao glavno jelo uz prilog, ali i kao dekorativno predjelo ako se iseku na kolutove.
Sastojci:
- 4 pileća fileta
- 4 kašike ajvara (blagi ili ljuti, po ukusu)
- 100 g feta sira
- 4 tanke kriške pršute
- so i biber po ukusu
- 1 kašika maslinovog ulja
- 50 g rendanog kačkavalja
Priprema (korak po korak)
- Pripremite piletinu
Pileće filete očistite i izlupajte između dva lista folije da budu tanki i ravni. To će olakšati motanje i obezbediti da se ravnomerno ispeku. - Dodajte nadev
Svaki file premažite sa po jednom kašikom ajvara. Pospite izmrvljeni sir i, po želji, stavite krišku pršute ili šunke. - Formirajte rolnice
Pažljivo urolajte filete i učvrstite čačkalicom ili kuhinjskim koncem kako se ne bi odmotali tokom pečenja. - Priprema za pečenje
Rolnice poređajte u blago nauljenu vatrostalnu posudu. Premažite ih tankim slojem ajvara i pospite rendanim kačkavaljem. - Pecite
Stavite u rernu zagrejanu na 200 °C i pecite oko 25–30 minuta, dok rolnice ne porumene i sir ne dobije zlatnu koricu. - Poslužite
Izvadite čačkalice, poslužite uz pečeni krompir i zelenu stranu.
Saveti
- Kada izlupate filete, trudite se da budu podjednake debljine – tako će se ravnomerno ispeći.
- Da se rolnice ne bi osušile u rerni, prvih 15 minuta ih pokrijte folijom. Nakon toga je skinite da se zapeče korica.