fbpx

Tradicionalno piće u zemlji bogova i mora – ouzo

 

Ouzo je više od pića, to je miris, ukus i simbol odmora i Grčke. Alkoholni napitak nastao je u zemlji bogova i mora i danas je to jedina zemlja u kojoj se on proizvodi.

Autentičnost likera potiče od njenog sastojka – lekovite biljke anis koja raste samo na Sredozemlju. Zato ne čudi što je priča o njemu počela na ostrvu Lezbos, jednom od najvećih grčkih ostrva koje se nalazi na severoistoku sredozemlja, između Grčke i Turske, u Egejskom moru. Geografski položaj Lezbosa omogućio je da nastane jedinstveni Ouzo i da se on popularizuje na svetskom nivou, i to ne samo zato što tamo uspeva anis. Razlog su i luke na ostrvu koje su dozvolile da se uticaji Evrope i Azije isprepleću i tako odneguju specifične ljude, spremne da na život gledaju kao na igru i da eksperimentišu u mnogim oblastima, pa i u gastronomiji. Nastanak ouza je nužno povezan sa time da su ostrvljanima i pre nekoliko vekova bili dostupni raznovrsni začini i arome zbog čega su se prilikom pripreme hrane i pića odvažili da probaju novo i tako kreiraju unikatne recepture. Upravo je po jednom tajnovitom receptu nastao je i ouzo brenda Mitilini iz Eva destilerije. Ukus mu je obogaćen, osim anisom i drugim aromatičnim biljkama, a precizne razmere sastojaka u Mitelini Ouzu se strogo čuvaju, pa je originalan napitak potrebno kupiti. Proizvod je dostupan u Grčkoj i u još 22 zemlje gde porodična fabrika pića Eva izvozi.

Piće se može konzumirati razblaženo sa vodom ili nerazblaženo, a Grci ga smatraju aperitivom. To znači da se u Grčkoj ouzo uglavnom konzumira pre jela za poboljšanje apetita. Retko se ovo osveženje služi samostalno. Uglavnom se servira uz ribu, sir, mezetluk ili salatu i tada dobija pravu slast. Nerazblažen liker služi se u malenim čašicama u kojima se u Srbiji služi rakija, pa da mi piće nazivamo i grčkom rakijom. Češći je slučaj da se ouzo pije razblažen sa vodom. Ko prvi put pije, može se iznenaditi kada doda čistu vodu u bezbojan ouzo jer će on neočekivano da dobiji maglovito belu boju. Dobro je znati da po sredi nije nikakva magija već hemijski proces do kog dolazi jer ulja anisa, koja se koriste u proizvodnji ouza, nisu rastvorljiva u vodi.  Promena boje se događa i ako se u nerazblažen ouzo dodaju kocke leda.

Može se razblažiti i sa sokom od narandže, limunadom ili sokom od ananasa, a dodavanjem i drugih alkoholnih pića – poput ruma ili votke nastaju ukusni i osvežavajući kokteli. Veoma zanimljiv je i ukus grčke kafe s ouzom koja podiže raspoloženje i energiju.

Ouzo brenda Mitelini dolazi direktno sa Lezbosa iz Grčke i nosi naziv po glavnom gradu na ostrvu. Za proizvodnju koristi se isključivo anis iz naselja Lisvori. Selo je čuveno po zasadima anisa, a Grci umeju da kažu da odatle dolaze najbolji primerci ove biljke. Destilerija Eva osim pažljivo izabranih sastojaka veoma vodi računa o procesu destilacije, pa kombinuje moderne tehnologije, savremene labaratorije sa starom porodičnom tradicijom destilovanja pića u bakarnim kazanima. Strpljivim procesom vrenja uz lagano ključanje dobija se piće tako jedinstvenog ukusa. Tek kada se proba postaje jasno zbog čega je napitak zauzeo tako značajno mesto u tradiciji i svakodnevnici Grka. Kada pijete ouzo u društvu kucnite čašice i uzviknite Jamas i tako nazdravite na grčki način.

 

Scroll to Top