fbpx

SVEŽA PIROTSKA JAGNJETINA GARANTOVANOG POREKLA

Uskrs je jedan od praznika koji u sebi nosi puno emocija, praćen je sećanjima na detinjstvo i zanimljive običaje koje kasnije volimo da praktikujemo sa generacijama koje dolaze.

Važan deo tradicije je uskršnji ručak, čije centralno mesto u našim krajevima zauzima jagnjetina. Dosta pre samog Uskrsa kreće potraga za kvalitetnim mesom. Traži se sveža jagnjetina i raspituje se o poreklu, jer nije svejedno gde je i kako uzgajano jagnje. Svi žele jagnjeće pečenje koje će se topiti u ustima i lepiti za nepce. Za takav rezultat važno je kako je i gde je jagnje odgajano.

Zato se u Super Veru mnogo polaže na saradnju sa odabranim, poljoprivrednim gazdinstvima, koja svoja krda vode na ispašu i uzgajaju na tradicionalan način. Kada je u pitanju jagnjetina, to je isključivo ona koja je rasla na obroncima planina poput Peštera, Stare planine i Zlatibora.

Za Uskrs je godinama najtraženija pirotska jagnjetina uzgajana na Staroj planini, čuvene po svojoj čistoti. Kraj je inače poznat po ovčarstvu. Jagnjad iz sela na putu za Zavojsko jezero i na Staroj planini (na primer Nišor, Visočka Ržana, Vrelo, Krupac) su oduvek bila na ceni zbog slobodnog uzgoja i velike posvećenosti staroplaninskih stočara.

Naši kupci će imati priliku da uživaju u ukusu mesa koje dolazi sa farme gde se poštuje tradicija. Okružena planinama i netaknutom prirodom, farma Eva se nalazi daleko od urbanog područja. Prirodna ispaša i ishrana biljem sa Stare Planine daju aromatičan ukus mesu.

 

 

Sva jagnjetina ima garantovano poreklo. Možemo da potvrdimo da je deklaracija jagnjetine pirotska i organska (imamo svu neophodnu prateću dokumentaciju) – meso je 100% domaće. Transport životinja obavezno prate veterinarski papiri i svako grlo je obeleženo ušnim markama. U samom marketu, jagnjad ima i dodatni dokument, tzv. „ličnu kartu“, gde su navedeni: broj krda, mesto porekla i podaci o klanici.

Nadamo se da ćete biti u prilici da se lično uverite u kvalitet jagnjetine iz Super Vera, koja se prodaje po sjajnoj ceni. Garantujemo da će na vašem stolu biti pečenje o čijem će se ukusu pričati i mnogo posle slavlja.

Kupci koji su kod nas ranije kupovali pirotsku jagnjetinu, nemaju dileme da će je opet kupiti na istom mestu – ističu da je vrhunska i daju joj sve pohvale.

Teško je zamisliti da će za Uskrs, pored prekrasno ukrašenih jaja, nešto privući više pažnje. Ali, ako se osmelite se i spremite jagnjetinu sa origanom, desiće se upravo to. Uz jagnjeće pečenje, savetujemo čorbu od jagnjeće glave. Kao poseban delikates preporučujemo da spremite i jagnjeću džigericu u sosu od crvenog vina. Slede recepti za poseban gastronomski doživljaj!

 

PEČENA JAGNJETINA SA ORIGANOM

Sastojci: Jagnjetina – 3 kg, maslinovo ulje – 60 ml, so, biber, aleva paprika selen, majčina dušica, origano – 1 kašičica, majoran, crno vino – 250 ml, bujon – 200 ml od povrća, krompir – 800 g

Priprema: Jagnjeće meso premažite maslinovim uljem i začinima, vodeći računa da meso sve dobro upije. Stavite ga u tepsiju, sipajte vino i bujon. Tepsiju pokrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni 3 sata na 160 stepeni. Sklonite foliju, pa oguljene i isečene krompire poređajte pored mesa, promešajte, tako da krompir upije saft od mesa, posolite, pa vratite da se peče još 40 minuta.

ČORBA OD JAGNJEĆE GLAVE

Sastojci: 1 jangnjeća glava, 1 glavica crnog luka, 2 kašike brašna, 2 kašike maslaca, 1 kašika aleve paprike, 2 kašike kiselog mleka, 2 jaja, sirće – 1 kašika, biber, so, peršun.

Priprema: Nakon što dobro iskuvate jagnjeću glavu i očistite od kostiju uzmite sitno iseckan luk propržite u zagrejanom maslacu i dodajte brašno, pa zatim razredite zapršku i dodajte oceđeni bujn i jagnjetinu. Stavite da se kuva nekih 10 minuta i sklonite sa vatre. Dodajte zapršku od umućenih jaja, kiselog mleka i sirćeta. Čorbu od jagnjeće glave poslužite sa biberom i sitno iseckanim peršunom.

 

JAGNJEĆA DŽIGERICA U SOSU OD CRVENOG VINA

Sastojci: 1 supena kašika brašna, bibera, 150g jagnjeće džigerice, 2 supene kašike maslinovog ulja, 25g maslaca, 450g pire krompira, 4 supene kašike crvenog vina, ruzmarin, pola glavice crnog luka, so.

Priprema: Isperite i iseckajte džigericu na željene komade. Zatim u tiganj stavite 2 supene kašike maslinovog ulja, 25g maslaca, pola glavice luka, soli i bibera po ukusu. Kada se luk uprži dodajte vino, ruzmarin, džigericu. Pustite da se sve to ukuva i poslužite sa pire krompirom.

Želimo vam srećan Uskrs, prijatan ručak i da najveći hrišćanski praznik provedete u zdravlju i veselju.

Scroll to Top