fbpx

Slatka podmornica je dostupna u Super Veru!

Isprobajte osvežavajući ,,beli slatkiš” kako ga Grci nazivaju. Na grčkom se još zove „ypovrichio“, što znači „podmornica“ pa ga tako mnogi znaju kao ,,slatku podmornicu“. Ime je dobio zbog specifičnog načina serviranja, tako što se kašičica šećerne paste potopi u čašu hladne vode. A ukus se može opisati kao neka vrsta grčke karamele.

Možda se sećate da smo spominjali ostrvo Hios kada smo predstavljali Chios Gardens sokove sa 100% ceđenim voćem i 100% osvežavajuće limunade. Predanje kaže da je ovaj aromatični slatkiš inspirisao izvesni poslastičar upravo sa ostrva Hios dok je boravio u Carigradu. Nazvana je „bela slatka“  i na početku su je pravile žene iz Carigrada. Bila je poslastica koja se služila u svim grčkim domovima i uglavnom se povezuje sa kućom bake i deke, dočekivanjem gostiju i zajedničkom uživanju u ovom dezertu. Stari naziv je bio „kvasac od šećerne trske“ i pominje se u novogodišnjim pesmama.

U prošlosti, svaki dom je imao u svom ormanu, naročito leti, kada ostali slatkiši nisu mogli izdržati visoke temperature, a nije bilo frižidera. Slatka podmornica ima jednostavnu pripremu baziranu na šećernom sirupu, sa dodatkom arome i malo limuna. Može se pronaći u mnogim delovima Grčke, posebno na Hiosu, gde je proizvodnja mastike značajna.

Slatka podmornica zauzima istaknuto mesto među grčkim tradicionalnim posluženjima, posebno tokom vrelih letnjih meseci. Poseban užitak je u načinu na koji se konzumira. Nakon što se kašika stavi u čašu hladne vode, počne da se jede dok se polako rastapa u ustima. Da biste dodatno upotpunili doživljaj, možete dodati krišku limuna ili sveže nane. Takođe, može da bude zamena šećera u čaju ili kao preliv u kolačima i tortama.

Ako do sada niste probali slatku podmornicu prilikom odlaska u Grčku, sada možete da je kupite u Super Vero marketima. Možete izabrati dva ukusa – vanilu i mastiku. Prodaje se u pakovanju od 500g.

Više ne morate ići u Grčku da biste probali njihove ukusne slatkiše, jer ih sada možete kupiti u Super Veru. Zasladite svoj dan i prepustite se uživanju u ovoj osvežavajućoj poslastici.

Scroll to Top