Grčka gastronomija je puna svežih sastojaka. Mediteranska klima i veliki broj sunčanih dana su idealni za gajenje voća i povrća izuzetnog ukusa. Jela su laka za pripremanje, a Maslinovo ulje je nezaobilazno, bilo da se na njemu prži i peče ili kao dodatak salatama. Grci vole jake ukuse kao što su beli luk, limun i začinsko bilje oštrog mirisa (origano, majčina dušica, cimet, muskatni oraščić i karanfilić).
Grčki kuvari su odvajkada bili cenjeni, a čak je i prva gastronomska knjiga napisana u Grčkoj i to u doba vladavine Aleksandra Makedonskog.
U okviru grčkog meseca u Super Veru bliže ćete se upoznati sa našom ponudom od preko 400 proizvoda iz Grčke. Kako biste od njih što autentičnije pripremili originalna grčka jela, odabrali smo za vas čuvene tradicionalne recepte.
Musaka na grčki način je poseban specijalitet. Obično se peče u zemljanim posudama. Ima kremasti preliv i zapečenu koricu. Modernu grčku verziju je osmislio kuvar Nikolaos Tselementes. Njegov recept ima tri sloja koji se posebno spremaju pa se na kraju spoje. Prvi sloj je patlidžan, srednji samlevena jagnjetina kuvana sa pireom od paradajza i začinima, a gornji bešamel sos. Danas u Grčkoj ima više verzija musaka, ali patlidžan i mleveno meso (ponekad je to govedina ili mešavina sa jagnjetinom) su uvek glavni sastojci. Uz musaku preporučujemo crveno grčko vino Thema.
Pasticio je specijalitet koji se pravi od deblje testenine koja se u tepsiji preliva sosom od mlevenog mesa, bešamela i kačkavalja, pa se sve zajedno zapeče u rerni. Za najmoderniju verziju je zadužen Nikolaos Tselementes koji je ovom jelu dodao bešamel sos sa muskatnim oraščićem. Često se jede sa rendanim ovčijim sirom.
Sirevi su čest sastojak u grčkim receptima. Pored poznate fete tu su i tvrdi žuti i blago slatki sir Graviera, kao i Kefalotiri i polu-tvrdi kačkavaj Kasseri svetlo žute boje. Idealni su za pitice pržene u tiganju ili za uštipke kojima se doda i med.
Feta, Kasseri i Olympos kozji sir su neizbežni sastojci tradicionalnog pikantnog predjela bujurdi, sinonima grčkog hedonizma. Jelo je nastalo u Solunu, a odlikuju ga još i paradajz i ljuta papričica. Najbolje ga je jesti toplo uz neka od belih Monoxilitis vina sa Svete Gore, koja se mogu kupiti samo u Super Veru.
Za predstojeće vrele letnje dane preporučujemo laganu i osvežavajuću tzaziki salatu koja se pravi od punomasnog grčkog jogurta, belog luka i krastavaca.
Grčki dezerti su prepuni oraha i slatkih preliva. Grci vole ušećerene bademe i pržena testa punjena medom i cimetom. Predlažemo vam da probate dezert sa grčkim jogurtom i pistaćima, koji su u Grčkoj tamno zelene boje i posebnog, veoma prijatnog ukusa.
Nadamo se da smo Vas inspirisali i bar malo pomogli u odluci šta narednih dana da pripremate za ručak. Uživajte u ukusnim i zdravim receptima i oživite duh ove mediteranske zemlje u Vašem domu.