fbpx

Orašasti plodovi puni sunca – zdrave grickalice iz Grčke

Ukoliko želite da svakog dana obezbedite vašem telu optimalan unos antioksidanasa, vitamina i minerala, koštunjavo voće je pravi izbor. U Super Vero marketima možete naći veliki izbor ovih plodova, a osim indijskog oraha i leblebija, svi su poreklom iz Grčke. Sarađujemo sa firmom Mokias George iz Trikale. Oni pažljivo biraju voće, obraćaju pažnju na način obrade i odgovorno ga pakuju tako da su kvalitet i svežina osigurani.

Uz izbalansiranu ishranu, orašasti plodovi doprinose poboljšanju i očuvanju zdravlja. Sadrže aminokiselinu L-arginin koja je dobra za srce, puni su vitamina, minerala i fitohemikalija koje jačaju imunitet, kao i korisnih masti koje su dobre za mozak. Ne preterujte, kao ni u čemu, ali nemojte se ni bojati – orašasti plodovi su nepravedno optuženi da goje. Upravo je suprotno, oni mogu doprineti da smanjite višak kilograma.

Poznato je da su orašasti plodovi jedan od kamena temeljaca grčkog gastronomskog nasleđa. Na primer, Grci su poznati po pistaćima. U toj zemlji pistaći imaju tamno zelenu boju i veoma prijatan, poseban ukus, pa vam preporučujemo da ih obavezno probate. Mikroklima Grčke koju karakterišu topla leta i blage zime sa niskim nivoom padavina obezbeđuju idealne uslove za uzgajanje pistaća. Pored vremenskih uslova, i sastav tla doprinosi posebnoj, prepoznatljivoj aromi ove zelene grickalice, te se svrstavaju među najboljima u svetu.

Kada su u pitanju bademi, stari Rimljani su ih čak nazivali „grčki orašasti plodovi“, što je dovoljno da vas zaintrigira da probate i uverite se zašto su bademi iz Grčke tako izuzetni. Grci su prvi kultivisali stabla badema pre 3000 godina i proširili to znanje širom Mediterana. Kao i pistaći, bademi su odlični za pravljenje grčke baklave. Jednostavno je – koristite grčke plodove u grčkim pitama ukoliko želite da osetite ukus koji ste zavoleli u Grčkoj.

Nemojte zaobići ni semenke suncokreta ili bundeve, prženi, pečeni (u opni) ili marinirani kikiriki, lešnik, kukuruz kokičar, kao ni snek koktele. Uživajte u zdravim užinama i setite se – umerenost je ključ zdrave ishrane.

Scroll to Top