fbpx

Olympus kozje mleko i jogurt

Da li znate zašto i najveći protivnici hrane životinjskog porekla ipak daju „zeleno svetlo“ za kozje mleko?

Ono ima prednost nad kravljim jer je bogatije esencijalnim amino-kiselinama i proteinima. Još zanimljivije, njegova hemijska struktura (posebno taurin) ga čine sličnim humanom mleku. Takođe, lakše se vari zbog sitnijih kapljica masti a sadrži i vitamine koji igraju značajnu ulogu u jačanju nervnog sistema (B1, B2, B6 i B12).

Pored vitamina iz B grupe bogato je i vitaminoma A a ima ga čak 47% više nego kravlje.

U odnosu na kravlje, kozje mleko ima četiri puta više bakra (pored ovog mikroelementa sadrži i jod i mangan) a bogato je i kalijumom, kalcijumom (zadovoljava skoro 40% dnevnih potreba) i fosforom. Ovi minerali su veoma važni za očuvanje koštanog sistema. Potrebno je spomenuti i ne male količine cinka i selena koji su esencijalni za očuvanje imuniteta.

Kozje mleko sadrži fosfolipid holin koji pospešuje oksidaciju masti u jetri i reguliše lipidni status u organzimu. Preporučuje se u lečenju oboljenja jetre, čak i onih najtežih, kao što je ciroza. Interesantno je da kozje mleko sadrži nešto veću količinu mlečne masti (4,1 – 6,5g) ali ne uzrokuje pojavu holesterola.

Ne bi trebalo zaboraviti ni činjenicu da kozje mleko ima manju količinu laktoze te ljudi koji su intolerantni na ovaj šećer mogu da ga povremeno konzumiraju.

U spektar bolesti na koje može povoljno delovati konzumacija kozjeg mleka ulazi i anemija, jer, prema istraživanjima, može poboljšati apsorbciju gvožđa u crevima.

Mi vam smo za vas odabrali Olympus kozje mleko a potrudili smo se da obezbedimo i jogurt ovog grčkog proizvođača. On, pored svih navedenih svojstava mleka, ima i probiotske bakterije koje mogu da doprinesu jačanju imuniteta kao i prevenciji i lečenju raznih infekcija, autoimunih bolesti i karcinoma.

Scroll to Top