fbpx

NOVO U SUPER VERU! ŠARAN SA STARE PLANINE NA NOVOM BEOGRADU!

Šaran je riba koja je, pored pastrmke, najpoznatija slatkovodna riba na našim prostorima. Često se nalazi na našim trpezama, a naročito za vreme posta. Zbog sadržaja vitamina, minerala, masnih kiselina i aminokiselina, meso šarana deluje pozitivno na zdravlje ljudi a veoma je korisno i za malu decu.

U Super Vero marketu na Novom Beogradu možete kupiti šarana koji je uzgajan u kaveznom sistemu za uzgoj ribe na Zavojskom jezeru, u srcu Stare planine, na nadmorskoj visini od 620 metara. Kavezni sistem se nalazi na najširem delu Zavojskog jezera gde je dubina vode i do 80 metara. Sama voda u jezeru je pijaća, svrstana u prvu kategoriju, gde se u kombinaciji sa najsavremenijom tehnologijom uzgoja dobija šaran prepoznatljivog ukusa i kvaliteta. Temperatura vode ovog planinskog jezera, kao i kvalitetna i izbalansirana hrana kojom se šaran hrani, daju mesu ribe nizak nivo masnoće i gastronomski doživljaj koji je ćete dugo pamtiti.

Pošto je ova riba veoma bogata proteinima, preporučuje se tinejdžerima i trudnicama. Takođe, ona predstavlja značajan izvor vitamina A, B12, C i E, zatim kalijuma i selena, koji su važni za normalno funkcionisanje organizma.

Fosfor i vitamin PP esencijalni su za zdravu kosu i kožu kao i normalnu apsorpciju gvožđa. Takođe, meso šarana se preporučuje osobama sa uneravnoteženom količinom gvožđa u telu.

Omega-3 nezasićene masne kiseline, kojima ova vrsta ribe obiluje, blagovtvorno deluju na aktivnost kardiovaskularnog sistema. Nezasićene masne kiseline imaju moćna protivupalna svojstva, sprečavaju taloženje holesterola na zidovima krvnih sudova, normalizuju krvni pritisak, poboljšavaju cirkulaciju krvi  i smanjuju rizik od tromboze.

Mala količina vezivnih vlakana doprinosi bržoj apsorpciji, što je naročito važno za osobe koje pate od metaboličkih i probavnih poremećaja.

Konzumiranje šarana preporučuje se i starijim ljudima, jer masne kiseline sprečavaju makularnu degeneraciju vida povezanu sa starenjem, a vitamin retinol poboljšava noćni vid.

Prema preporukama nutricionista, šaran je veoma korisna namirnica i prilikom gubitka telesne težine. Zbog njegove male masnoće i lakoće probave, idealan je za sve koji žele da poboljšalju svoju liniju i doprinesu zdravlju celog organizma.

Scroll to Top