fbpx

Novo kod nas – osmotski sušeno voće

Osmotsko sušeno voće –  voće koje izgledom podseća na sušeno a ukusom na sveže

Kad god poželite nešto slatko, a ne želite da se osećate loše zbog konzumiranja visokih nivoa šećera i kalorija, osmotsko sušeno voće je pravi izbor za vas!

Idealno je za sve ljude koji žele zdravije alternative slatkišima, jer sadrži prirodne šećere i hranjive sastojke koji su dobri za organizam. Osim toga, osmotsko sušeno voće je lako za konzumiranje i može se koristiti kao zdrava užina za put ili kao sastojak u raznim receptima.

Kako izgleda proces osmotskog sušenja voća?

Osmotsko sušenje je tehnika sušenja voća koja omogućuje zadržavanje prirodnih hranjivih sastojaka i ukusa. Voće se stavlja u poseban rastvor koji izvlači višak vode, ali ostavlja hranjive sastojke netaknutim. Na taj način, voće zadržava svoju prirodnu slatkoću i mekoću, dok se istovremeno uklanja višak vlage koji može da uzrokuje kvarenje.

Kada pričamo o osmotskom sušenju voća, zapravo govorimo o procesu u kojem se suvišna voda iz voća uklanja korišćenjem blagog rastvora soli i šećera. Ovaj rastvor ima jedinstvenu osobinu da privlači višak vode iz voća, dok istovremeno ne dozvoljava da se šećer apsorbuje u voće.

Kada se voće stavi u rastvor, dolazi do osmoze – to je proces u kom molekuli vode prelaze iz zone veće koncentracije vode (u voću) u zonu niže koncentracije vode (u rastvoru). Zahvaljujući ovom procesu, višak vode iz voća se uklanja i ostaje samo ukusno i sočno voće.

Ključna stvar koju treba napomenuti je da rastvor ne sadrži veće količine šećera od onih koji se prirodno nalaze u voću. Zapravo, količina šećera u rastvoru se određuje na način da omogući proces osmoze, ali ne utiče na količinu šećera u finalnom proizvodu. Osmotsko sušeno voće zadržava svoj prirodni ukus i ne dobija dodatnu količinu šećera, što ga čini savršenim izborom za sve one koji žele da uživaju u slatkim zalogajima bez visokih nivoa šećera i kalorija.

Dakle, ukratko, osmotsko sušenje je proces u kojem se suvišna voda iz voća uklanja korišćenjem blagog rastvora soli i šećera, putem procesa osmoze, ali ne dodaje se veća količina šećera u finalni proizvod. Ovaj proces omogućava zadržavanje prirodnog ukusa i hranjivih sastojaka voća.

Razlika između osmostskog i klasičnog sušenja voća i kandiranja

Osmotsko sušenje se smatra boljim od klasičnog sušenja ili kandiranja voća iz nekoliko razloga. Kada se voće suši na klasičan način, često se koriste visoke temperature koje mogu da izazovu gubitak hranjivih sastojaka i ukusa voća. Kandiranje voća, s druge strane, obično uključuje upotrebu velikih količina šećera, što može da dovede do povećanja nivoa šećera u krvi i drugih zdravstvenih problema.

Neodoljivi ukus i mekana struktura, predstavljaju pravi izbor za zdraviju užinu bez ikakvih veštačkih dodataka.

U Super Veru možete kupiti osmotski sušene maline, kupine i šljive, za koje verujemo da će Vam se dopasti 😊

Scroll to Top