Leto je doba godine kada se život odvija jednostavnije. Toplo vreme ne zahteva od organizma tešku hranu a na visokim temperaturama nije ni prijatno dugo biti pored šporeta. Stoga se lagani obroci i preporučuju i priželjkuju.
Iz naše ponude smo izabrali namirnice koje će vam olakšati dilemu šta da spremite u ovom periodu. Kada su sastojci dobrog kvaliteta, i najlakši recepti garantuju da će obrok imati sjajan ukus i da će produžiti letnje raspoloženje.
U novom Super Vero lifletu od 05.08. do 18.08.2021. možete pronaći veliki izbor sireva (Medallion kozji sir sa začinima, Olympus fetu, parmezan, brie, mocarelu, razne vrste kačkavalja), pršute ili lososa, kao i maslina (zelene, zelene punjene paprikom, Leila prirodno sušene masline). Uz tradicionalno bogatu ponudu maslinovog ulja, možete oživeti mediteranski način ishrane koji i nutricionisti odobravaju.
Uživajte u primorskom duhu i zdravim i ukusnim obrocima uz neke od recepata koje smo vam odabrali:
Grčka salata
2 veće paprike (crvena i zelena)
1 krastavac
1 veći crveni luk
4 veća ili 6 manjih paradajza
crne masline (količina po izboru)
oko 100g fete
suvi origano za posipanje
maslinovo ulje
so
Narežite luk na tanke kolutove. Po mogućnosti koristite raznobojne paprike i iseckajte ih na krupnije uzdužne komade. Narežite krastavac na kocke, a paradajz na krupnije komade ili kocke.
U većoj činiji izmešajte naseckano povrće, posolite i prelijte maslinovim uljem. Izmešajte i dodajte masline.
Brusketi sa dimljenim lososom
200 g dimljenog lososa
1 komad integralnog bageta
100 g crnih maslina
10 g sveže mirođije
50 g mandarina
20 g nara
maslinovo ulje, beli luk, limeta
Baget iseći tanje, premazati maslinovim uljem i belim lukom. Ubaciti u pećnicu i peći par minuta na 180 stepeni. Tokom pečenja okrenuti baget kako bi obe strane dobile lepu koricu. Za to vreme crne masline odvojiti od koštice (ako ih ima) i iseckati na sitno. Može se koristiti i blender. Začiniti sa maslinovim uljem i sa malo naceđene limete. Kada je baget gotov, staviti ga na tanjir. Pažljivo naneti seckane masline i odozgo manji komad dimljenog lososa. Dekorisati sa mirođijom, mandarinom i narom. Na samom kraju narendati koru limete preko.
Testenina sa četiri vrste sira
250 grama testenine po izboru
100 grama mocarele
100 grama gorgonzole
100 grama tvrdog sira po ukusu
100 grama bri sira
100 mililitara pavlake za kuvanje
prstohvat soli, bibera, origana i bosiljka
Testeninu kuvajte prema uputstvu sa kesice, a dok se testenina kuva pripremajte sos. Neutralnu pavlaku zagrejte pa dodajte sve četiri vrste sira, zatim mešajte da se otope i dobro sjedine. Nemojte kuvati na jakoj, već na umerenoj ili tihoj vatri, i neprestano mešajte kako ne bi zagorelo, i kako bi se fino pomešali. Na kraju dodajte začine pa još jednom promešajte. Gotovu testeninu dobro ocedite od vode, zatim dodajte sos i dobro promešajte.
Caprese salata
250 g mocarele
1 supena kašika maslinovog ulja
prstohvat bosiljka
300 g paradajza
Izrežite paradajz i mocarelu na krupne kolutove i naslažite ih jedno preko drugog. U kuhinjskom avanu izgnječite bosiljak, začinite solju i dodajte maslinovog ulja. Sos iz avana prelijte preko paradajza i mocarele i po želji dodajte začine.
Namaz od sira i oraha
100 g gorgonzole
200 g svežeg kravljeg sira
2 kašike kisele pavlake
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica sušene nane
1 kašičica mladog luka
1 kašičica majčine dušice
orasi
so
U posudi kašikom usitnite gorgonzolu, umešajte oceđen i propasiran sveži sir i kiselu pavlaku, pa dobro promešajte. Dodajte ulje, so, svo začinsko bilje, pa sve zajedno dobro izmešajte. Na kraju možete da dodate kašiku mlevenih oraha.