fbpx

Grčka vina Pavlidis i Semeli

Ukoliko niste do sada, vreme je da obratite pažnju na grčka vina. Grčka ima antičku vinsku istoriju u kojoj je Dionisov napitak bilo važni deo ceremonijala i rituala. Tradicija se nije prekidala pa nam iz ove zemlje dolaze zanimljivi autohtoni ukusi. Grčka vina nastaju od grožđa koje obilato upija sunčevu svetlost.

Ovom ponudom vam predstavljamo izabrana vina vinarija Ktima Pavlidis i Semeli.

 

Vinarija Ktima Pavlidis, koja se može pohvaliti nagradom za najbolje crno vino Balkana 2012, upućuje vas na svoja vina Thema nastala u regionu Drama u severnoj Grčkoj. Cilj vinarije je da proizvodi vrhunska vina koja imaju jedinstvene karakteristike te oblasti. Zbog toga su zasadili 65 hektara vinograda koja su ostala u privatnom vlasništvu. U njima se razvijaju i domaće i internacionalne sorte grožđa.

Geografski položaj i klima tog regiona, nudi idealne uslove za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina najvišeg kvaliteta od međunarodno poznatih sorti Sovinjon blan, Asirtiko i Širaz .

 Belo vino Thema ima svetlo žuto-zelenu boju.Započinje intenzivnom aromom egzotičnog voća i citrusa nastavljajući mešavinom belog bibera i mineralnosti. Idealno je uz morske plodove, ribu i salate.

Kod crvenog vina Thema, dominira aroma trešnje i šljive praćena mirisima čokolade, dima i vanile. Idealno je uz crveno meso sa roštilja, meso divljači i  začinjene sireve.

Rose vino Thema sa elegantnom aromom jagode i maline odlično je kao aperitiv i idealno uz gotovo sva jela mediteranske kuhinje.

Vinarija Semeli, dobitnik zlatne medalje na Berlinskom sajmu vina 2020. godine, izdvojila je za vas dva vina:

Oreinos Helios Semeli (Planinsko sunce)  crveno suvo vino, proizvedeno je od dve sorte grožđa, Agiorgitiko i Širaz, iz peloponeskog vinogorja. Intenzivnog je mirisa zrelog crvenog voća, šljive i čokolade. Idealno je uz jela Mediteranske kuhinje, crveno meso, testeninu sa crvenim sosom i  selekciju sireva.

Belo suvo vino Semeli Mantinia, proizvedeno je od sorte Moshofilero koja se uzgaja u vinogradima regiona Mantinia na visini od 650m. Elegantne cvetne arome limuna, citrusa i latica ruže, pružiće vašim nepcima dug aromatičan i bogat ukus. Idealno je uz morske plodove, školjke i ribu kao i uz azijske specijalitete.

 

Scroll to Top